Zvočno izolativna vrata

 

Ne samo v delovnem okolju tudi v bivalnem so ljudje izpostavljeni vedno višjim ravnem hrupa. Hrup ne povzroča samo trenutne obremenitve in jeze, temveč tudi zdravju škodljive posledice. Za zaščito pred hrupom s predpisi in nadzorom so določene maksimalne dovoljene jakosti hrupa.

Kadar so obremenitve večje, stalne in se jih ne da ublažiti, so potrebna PROTIHRUPNA ali ZVOČNO IZOLATIVNA vrata. Uporabljajo se večinoma v bolnišnicah, hotelskih in apartmajskih sobah, glasbene ter šolske učilnice, vrtci in ostali javni zavodi, ki so vezani na skupna stopnišča – prostore.

Pri visokih frekvencah in dolgotrajni izpostavljenosti se lahko pojavljajo poškodbe sluha. Nastajajo motnje pri sporazumevanju, kjer so še posebej občutljivi otroci, v učnem obdobju govora in zmanjšana učinkovitost pri reševanju zahtevnih miselnih nalog. Ne nazadnje nas hrup moti pri spanju, ki pa je predpogoj za naše mentalno in fiziološko zdravje. Pojavijo se različne nezaželene posledice, kot so utrujenost, depresivno počutje in zmanjšana učinkovitost pri delu. Dobro je omeniti tudi starejše (povišan krvni tlak namreč povečuje tudi hrup) in ljudi v bolnišnicah ali zdraviliščih, slepe ali slabovidne, ki so bolj občutljivi na zvok, za katere je še bolj pomembno, da se jih omogoči boljšo zvočno izolirni prostor.

Zaradi takšnih posledic na zdravje je ministrstvo za okolje in prostor razvil tehnične smernice, po katerih se morajo projektanti držati.

V letu 2018 smo dodali k našim prelomnicam tudi zvočno izolirno testiranje naših vrat. Testirali smo 10 različnih vratnih kril na 3 različnih podbojih. Za testiranje smo razvili vratna krila, s katerimi smo dosegli več kot 10 kombinacij nad 42 dB, z nekaterimi krili pa tudi do 45 dB.

Vrata niso samo zvočno izolativna ampak tudi EI30 požarno odporna.